Vår ordförande träffade Trubaduren och fick sig en pratstund som blev en intervju. En nyhet som han under samtalet släppte var att hans musik nu kommer att släppas på Spotify, och det ska vi alla självklart ”utnyttja”! Nedan kan du läsa vad som sades… 

– Tjena, hur är läget?
– Bara fint, ska bli kul att komma tillbaka till Stockholm efter att ha bott i Köpenhamn. Ser framemot… att träffa alla sköna AIK-dårar och gå på lite matcher igen. Det har varit tyst om dig under en längre tid, var har du varit? Har varit en del utomlands och som sagt bott i Danmark. Sen har jag blivit pappa till en liten dotter och det har nästan varit lika slitsamt som bussresan till Trelleborg. Men jag är laddad för såväl spelningar som ny platta.

 

– I min värld är du en briljant textförfattare, favorittexten är nog ”Hetast när det gäller” och då framför allt ”iförd endast guldlänk och tanga….” vilket jag tycker är en helt briljant fras. Har det någon gång spårat så pass när du skriver att du själv censurerat en text?
– Det kan nog hända, när jag jobbade med Fredde tjänade han som ett filter, jag bredde ofta på rätt rejält när vi satt och spånade och det var nog tur att han var med, de grövsta texterna kom ju till under den perioden så det var nog bra att han var med. Det blev ju också en del rabalder efter det tragiska dödsfallet på göteborgarn när det stod klart att en textrad löd ”änglar klubbas ner på gator och torg”… Vill minnas att jag hade ”mejas ner” från början men det strök vi, Fredde godtog motvilligt ”klubbas ner” till slut. (Vet inte om det är så mycket mildare men jag lyckade i alla fall övertyga Fredde om det). Jag har ju alltid haft som målsättning att inte vara rasistisk eller sexistisk i mina texter, vilket jag tycker är viktigt eftersom alla gnagare oavsett ursprung eller läggning ska kunna lyssna på låtarna. Det är väl tveksamt om Kåmark, Zlatan, Åge och Arild samt ett antal talibaner håller med om det, men jag tycker nog att det har varit motiverat eftersom det handlar om personangrepp på AIK:s fiender eller motståndare…

 

– Vilken är din bästa låt enligt dig själv?
– ”Stod upp för Gnaget” är jag mest nöjd med. Även ”Idrottsmagistern” för att jag skrivit både text och musik och för att refrängen kom så bra till användning när klacken hyllade Tjerna för sin fantastiska karriär i Gnaget.

– Du måste ha vansinnigt kul när du skriver dina texter…
– Ja, det har jag faktiskt, men det kan vara ett jävla slit att få ihop det ibland…

– När du började, kunde du ana att du på ett sätt skulle forma identiteten som AIK-supporter?
– Nej, absolut inte. Som tur var fanns det många myter och historier att bygga på, både vad det gäller AIK:arna som motståndarlagen och deras supportrar.

 

– Någon ny platta på gång, vi tycker det är dags?
– Det är tänkt så. Låtmaterial finns och när jag väl är tillbaka i stan ska jag försöka hitta en tid som passar såväl studio som musiker. Vi siktar på att ha den klar till fotbollspremiären 2014.

– Som alla vet så är Zlatan och Majstorovic polare… vore det inte rättvist att du skrev en text/låt om Majstorovic eftersom du skrivit en om Zlatan?
– Inte så länge han spelar för AIK om du syftar på att han ska ha en sång i stil med Zlatan-sången. Sen får vi väl avvakta och se hur hans ”eftermäle” ser ut.
– Känns det inte konstigt när t.o.m en del motståndarsupportrar gillar dina låtar?
– Jo, lite kanske. Som AIK:are är man kanske stoltare och mer snarstucken mot kritik än många andra supportrar. Däremot förstår jag om gårdare gärna stämmer in i ”Hata Göteborg” eller ”Bajare och Taliban” men det lustiga är ju att bajarna verkar gilla nidvisorna om Hammarby. De tycks trivas med bilden av dem som jag förmedlar.

 

– När någon försvinner en tid så uppstår ofta rykten. Här är några rykten som om dig och som vi gärna skulle vilja att du kommenterar… 
…Det ryktas att du dricker gratis på Södermalm…
– Haha, tyvärr inte men jag har ett flertal gånger blivit bjuden på öl på restaurang Kvarnen av ”tacksamma” hammarbyare.

 …Det ryktas att du planerar en “bajen-version” av ”Idrottsmagistern”, ”kröka som Nacka Skoglund, tappa håret som Kennedy, leta ölback som Matte Werner och skjuta en sil heroin…”
– Vi (några gnagare på Facebook) spånade lite på en variant men det var många versioner och någon verstext är inte klar… Vi får se om det blir något vettigt av det.

Det ryktas även att din musik kommer att finnas tillgänglig på Spotify inom kort…
– Stämmer bra. Vi börjar med två plattor och sen följer vi upp med resten. Skulle tippa att det blir premiär någon vecka in i december. Om Spotify inte får kalla fötter vill säga när de insett vad de har att göra med…

 

– Så om jag sätter dina låtar på repeat på Spotify när jag går till jobbet och låter det rulla så hela dagen, då drar det in stålar till dig och du kan spela in en ny platta?
– Precis, då blir det mer än en platta i framtiden. Ju mer låtarna spelas desto bättre. Målet är att peta ner Justin Bieber från tronen och visa Sverige vilken supporter-musik som regerar. Men jag vill tillägga att det gott kan gälla all AIK-musik, Å vi e AIK, Keep it Black, Lars Anders Johanssons låtar m.m. Jag vill också tillägga att låtarna i samma veva kommer att dyka upp på ITunes för den som föredrar det. Samt att jag kommer öppna hemsidan igen om någon vill köra ”old school” och införskaffa musiken i CD-form. Det finns några hundra plattor kvar.

Sen kan jag även lägga till två rykten jag hört om mig själv: död, samt sitter i fängelse i Argentina. Kan dementera båda!
– En sista fråga… AIK kommer att spela annandagshockey mot Leksand på Globen, och då kommer förhoppningsvis Annexet och barer öppna tidigare för att skapa möjlighet till bra förfest, du har inte möjlighet och lust att komma dit och spela lite?
– Tanken var att jag skulle spela på ”supporterdagen” den 7 december (tror jag att det var) men jag var tvungen att tacka nej p.g.a. att jag är mitt uppe i en flytt och har inte möjlighet att förbereda mig. Men frågar du igen efter nyår kommer jag gärna och river av några låtar.

Var inte orolig, vi kommer att fråga igen! Och ett stort tack för pratstunden!!

Text: Fredrik Ekström