Angående den kommande starten av allsvenskan.
Den senaste tiden har en start av allsvenskan kommit att diskuteras allt mer intensivt i media och än finns inga tydliga besked. En sak som står säker är att svensk fotboll är inne i en enormt tuff period. Från fotbollens håll är uppfattningen alltjämt samstämmig: spelet måste komma igång så snart som möjligt. Detta behöver ske utan publik på grund av risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte ge klartecken för spel och en anledning till det är oro för att supportrar ska samlas kring arenor och på pubar i samband med en start av allsvenskan inför tomma läktare. Den oron är obefogad.

Sedan starten av pandemin har AIK:s supportrar tagit och fortsätter ta ansvar på olika sätt. Naturligtvis i vardagen som de flesta andra men även genom exempelvis:

  • Insamlingskampanjer
  • Hjälpinitiativ till utsatta riskgrupper och andra
  • Olika former av stöd till sjukvårdspersonal (så som matlådor och matchbiljetter)
  • Tillverkning av skyddsutrustning till vårdpersonal

Vi ämnar fortsätta agera på samma sätt och fortsätta ta vårt ansvar. Det innebär att vi inte kommer anordna några samlingar, varken på pubar eller utanför några arenor, till de matcher som spelas utan publik. Vi uppmanar alla AIK:are att själva ta det personliga ansvar som denna kris kräver.

Som AIK-supportrar kommer vi aldrig att förorda spel inför tomma läktare. Supportrarna är hjärtat som pumpar liv i allsvenskan, särskilt i AIK. Men den situation vi står inför nu innebär att vi motvilligt måste acceptera det som för en kort tid sedan skulle ha varit fullkomligt otänkbart. Vi är motståndare till spel utan publik men har insett att det nu handlar om klubbarnas överlevnad.

Tyvärr är den bistra sanningen att hotet mot svensk läktarkultur kvarstår även när pandemin är förbi. Polisens så kallade villkorstrappa innebär bland annat att alla supportrar inte per automatik är välkomna tillbaka när FHM lättar sina restriktioner. Vi väljer därför att inte se matcher utan publik enbart som ett nödvändigt ont och en kortsiktig räddning för klubbarnas ekonomi utan även som ett tillfälle att lyfta fram vad Polisens villkorstrappa rent praktiskt kommer innebära för svensk fotboll. När allsvenskan drar igång utan publik kommer det bli tydligt för alla vilken framtid som väntar svensk fotboll om Polismyndigheten får fortsätta med sin farliga strategi.

Svensk fotboll drivs framåt av energin som skapas av supporterkollektivet och den kan aldrig ersättas av något annat. De matcher som spelas inför tomma läktare kommer att utgöra en enorm kontrast mot den allsvenska vi är vana att se, den som varje vecka utgörs av tusentals människor som genuint bryr sig om sina föreningar. Vi uppmanar alla fotbollsälskare att se de kommande matcherna utan publik genom dessa glasögon. När väl supportrar släpps in igen är det upp till oss alla att tillsammans se till så att svensk fotboll kan utvecklas och frodas istället för att fortsätta inskränkas och förstöras. Sveriges nationalsport är också landets största folkrörelse och pandemins framfart som stannat upp vardagen har gett oss en möjlighet att reflektera kring vad fotbollen betyder för oss. Låt oss ta till vara på det tillfället.

SAMTLIGA SUPPORTERGRUPPER I AIK