VIKTIGT

VARNING FÖR INTEGRITETSKRÄNKANDE VISITATION I BORÅS

Inför matchen mot Elfsborg imorgon vill vi uppmärksamma AIKs supportrar om att integritetskränkande visitation kan förekomma. Förra veckan tog Elfsborg emot Malmö FF och de gästande supportrarna blev utsatta för alltför närgången visitation där visitatörer tagit besökarna på bröst och kön. Informationen som nått AIK:s supportergrupperingar säger att detta är att vänta även i andra matcher som Elfsborg klassar som ”högriskmatcher”.

Efter förra helgens visitation gjordes flera polisanmälningar för den kränkande visitationen som skapade stort obehag hos många besökare.

Vi vill vara tydliga med att detta är fullkomligt oacceptabelt.

Det är inte rimligt att man som fotbollssupporter ska bli utsatt för övergrepp i form av integritetskränkande visitation utan någon form av brottsmisstanke.
Det är förkastligt att man i ett samhälle där man lägger så stort fokus på personlig integritet och rätten till sin egen kropp helt kastar dessa värderingar åt sidan när det kommer till personer som besöker fotbollmatcher.

Men då det ändå tycks förekomma så uppmanar vi alla AIK-supportrar som besöker att tänka på följande: – Ha en hög medvetandegrad! När man utsätts för ett övergrepp av sexuell natur är det inte ovanligt att man hamnar i chock och först efteråt inser hur fel det kändes. För att kunna säga ifrån direkt är det bra att redan innan visitationen vara beredd på vad som kan hända och vara uppmärksam på hur du blir behandlad. – Säg ifrån!

Om du blir utsatt för ett övergrepp i visitationen så är det din fulla rätt att avbryta det som pågår och säga ifrån. Den som visiterar är ingen polis och har ingen laglig rätt att bete sig på ett sätt som är kränkande. – Anmäl!

Blir du utsatt för något som du upplever som ett övergrepp anmäl detta till Polisen. Gör detta direkt på plats, vänd dig till AIK:s personal på plats för att få hjälp om du inte ser någon polis i närheten. – Filma!

Det skadar aldrig att ha din kamera igång. Filma när dina vänner går igenom visitationen och låt dina vänner filma dig. Om du skulle utsättas för något du upplever är kränkande så finns det dokumenterat. – Kvinnlig visitatör!

Är du kvinna har du alltid rätt att begära en kvinnlig visitatör. Detta betyder dock inte att kvinnliga visitatörer inte kan begå övergrepp. – Meddela SLO och ASK!

För att kunna få en samlad bild av hur AIKs supportrar upplevt visitationen är vi tacksamma om vi informeras.
Skicka ett mail till slo@aik.se och info@supporterklubben.com