Inför Annandagshockeyn på Fem2Arena kommer Smokinglirarna göra tre stycken intervjuer med personer på betydande positioner inom AIK Hockey. Först ut är vår VD Peter Birath i en öppenhjärtig intervju i två delar där vi släpper den första delen nu:

Första gången de flesta av oss hörde talas om Peter Birath var när det blinkade till på hemsidan sensommaren 2012 om att en ny VD var anställd.  AIK stod inför sin tredje Elitseriesäsong efter två raka semifinalplatser. Hur säsongen slutade vet vi ju alla så den behöver vi knappast gå in på närmre.

Vi bestämde träff med Peter på Hovets läktare innan publiken släpptes in före matchen mot Brynäs söndagen den 24:e November. TV-bolagets beslut hade lett till att det var nedsläpp klockan 17 istället för 16 som är brukligt. Det här var dock information som gått förbi Birath då han äntrade Isstadion mer eller mindre före vaktmästaren denna match. Som vanligt med ett leende på läpparna och med den mörkblå AIK-tröjan över skjortan slår han sig ned med oss på läktaren.

Peter, vi börjar direkt med vad de flesta troligtvis har undrat ända sedan du tillträdde som VD. Hur i h*e blir en Smålänning VD i AIK Hockey?

– Det är en helt fantastisk historia! Även om jag varit AIK:are sen 1985 när jag flyttade upp till Stockholm så har jag ju inte varit verksam i AIK eller hängt på Ritorp eller Hovet speciellt mycket även om jag givetvis sett en del hockeymatcher. Men min kompis Stefan Rossi, som är genuin AIK:are sedan länge och sponsor, var på Gotland några dagar förra sommaren och spelade golf tillsammans med Peter Mellqvist och personer från Hockeyligan. Jag ringer Stefan en av de dagarna på morgonen och säger att jag har sålt min firma och undrar om han har någon idé vad jag ska göra framåt. Då svarar han ”jag satt ju igår kväll med Peter Mellqvist och han sa att de skulle ha ny VD till AIK, ge mig tio minuter!”

Låter ju kanon svarade jag, vad innebär det? Ingen aning fick jag till svar av Rossi då. Tio minuter gick sedan ringde det i telefonen, då var det Peter Mellqvist i andra änden.  Både han och Rossi var lite hesa efter en hård kväll innan men han berättade att de var igång med processen att ta in en ny VD via en rekryteringsfirma och frågade om jag hade lust att hoppa in i den processen. Absolut svarade jag. Har du tid imorgon undrade han då, jag och Ankan Parmström vill träffa dig. Jag träffade dem och vi märkte rätt snabbt att vi gillade varandra. De undrade om jag inte hade något annat klubbmärke tatuerat på ryggen eller liknande med tanke på min geografiska bakgrund och vi pratade vidare och de ville jag skulle träffa deras headhunters för att säkerställa en del saker. Tre dagar senare var jag ny VD i AIK Ishockey!

 

– Tre dagar?? Det är väldigt fort?

– Jag vet! Det gick otroligt fort, Mellqvist var väldigt snabb av sig! Jag fick en väldigt bra bild av vad de var ute efter. En person som kanske inte bara stod och dreglade över tabeller och statistik utan mer var inriktad på att skapa tillväxt och få ordning på ekonomin, sätta fart på kansliet och stå för något nytt. Samtidigt som man givetvis är genuint hockeyintresserad. Å det både var och är jag.

 

– Var känslan där och då att AIK hade gått lite i stå och att de ville få in en ny kraft som, ursäkta franskan, kunde ge hela klubben en spark i arslet?

– Ja lite så kändes det, man ville ha en ny profil. Det var Mellqvist ganska tydlig med.  I samband med anställningen träffade jag hela styrelsegänget också och min högst subjektiva bedömning var att det var lite splittrat. En del tyckte att man skulle gå för det gamla med en mer traditionell klubbdirektör som hade gått vägen via AIK IF, tränat pojklag etc.
Mellqvist var dock av åsikten att vi skulle ha lite mer action och någon som kom från näringslivet, och han hade med sig ett gäng i styrelsen.

 

– För de som inte har riktig koll, hur exakt går det till när en VD tillsätts? Röstar man?

– Såhär är det, Mellqvist fick ju mandat av majoriteten i styrelsen att gå vidare med rekryteringen och sedan förhandlade jag med Mellqvist om villkor och hur det skulle se ut etc.

 

– Även om vi i den här klubben ofta får lite hybris ska vi vara ödmjuka nog att erkänna att vi på hockeysidan inte direkt är den största klubben i Sverige. Tvekade du någonsin att ta jobbet pga. detta eller ser du det bara som en utmaning? För det är en rejäl sådan…

-Jag såg och ser det som en rejäl utmaning men jag ska vara så ärlig och säga att jag trodde det var lite större än vad det är. När jag väl blev medveten om hur det var, alltså man har ju bilden av AIK. 1891, på is sedan 1921, Sveriges största idrottsklubb, hundratusentals supportrar, 17000 medlemmar. Jag hade en bild av att man kanske var 15-20 st. på kontoret och att utbytet och samarbetet med fotbollen var mycket större.
Så första gången jag kom ut till Ritorp och träffade Gozzi och gänget där ute så var det nästan ”men var är de andra då?” Även om jag visste att vi hade en liten budget så hade det ändå markerats att vi är på väg uppåt. Vi har varit i slutspel två år i rad, nu är vi etablerade, nu ska publiken och sponsorerna verkligen komma på riktigt. Det lät ju logiskt, så borde det ha varit.
Sen har vi säkerligen gjort mindre bra saker och en del bra också givetvis men vi har inte riktigt fått den där skjutsen ännu. Så jag blev lite ”oj då, vad litet” när jag kom dit, men samtidigt när man börjar komma in i det så märker man vilka otroliga möjligheter och vilken otrolig potential det finns. Om vi kan göra mer med fotbollen och mer med supporterorganisationerna. Om vi kan enas mer och säga att vi gör de här fem sakerna istället för hundra olika saker och så börjar vi beta av. Då tror jag det kan bli jäkligt bra. För vi har varumärket!

 

– Ni kommer flytta kansliet och bli grannar med fotbollen på Dalvägen i Solna, precis bredvid Nationalarenan. Då blir ju en del folk oroliga för att hyran kommer stiga lite väl mycket mot idag?

– Det blir lite dyrare, det blir det. Men vi ser att fördelarna överväger. Arbetsmiljön kommer bli avsevärt bättre för de som jobbar på kansliet. Ritorp är fantastiskt på många sätt, men det blir inte hållbart att de på kansliet sliter och jobbar och vips har man fem barnfamiljer och en stor hund i knäet kanske, då bryts ju arbetet av, det är det ena. Det andra är att ibland om man vill dra upp sponsorer på besök så ser tyvärr Ritorp inte bra ut. Sen tror jag också att fotbollen kommer få en injektion av oss när vi kommer upp.  Vi är ett jäkla kul gäng och i ett större sammanhang tror jag vi alla kommer lyfta oss lite grann. Det är lättare när man kommer till ett kontor med 20-30 st. och det är lite liv och rörelse än som idag på Ritorp när det kan vara 2-3 stycken endast.

 

– Vad har ni pratat konkret med fotbollen om vad för sorts samarbete ni vill ha nu när ni blir sambos?

– Ja det som det kommer bli, det vi har pratat först om, eller allra först vill jag bara säga att Thomas Edselius, AIK Fotbolls VD, är en jäkla bra kille och vi har fått jättebra kontakt! Lätt att ha och göra med, snabb och lite rolig och vill också förändra och utveckla, det vill ju alla, annars får man ju sparken…
Det vi sätter fokus på först är marknadsfrågorna, gemensamma attacker mot större sponsorer där vi paketerar både hockeyn och fotbollen i ett större sponsorerbjudande. Som det är idag så vi har de stora sponsorerna ÅBRO, Herbalife, Stadium etc. Sedan har vi de små sponsorerna, de fina genuina entreprenörsföretagen. Tyvärr räcker de i dagsläget inte till för att vi ska kunna ta nästa steg. Det vi behöver är en 5-6 stycken nya gemensamma stora sponsorer.  Då har vi en enorm fördel om vi går ut gemensamt för exponeringen blir ju hela året och enormt mycket större. Vi är enda klubben med lag i högsta serien i de två största publiksporterna i Sverige.

Det andra är att gå det här med biljettstrategi och biljettpaketering och säsongskortspaketering där vi i år började med en rabatt för de som har säsongskort i båda sporterna. Jag har ju som du förstår inte hundra procents koll på fotbollen men för oss är det så att om vi ska hänga med i SHL, som det idag kallas, då måste vi bli bättre på biljettpaketeringen. Vi måste ha mer publik. Ligger vi på 3800 någonting, det kommer vi inte klara av på lång sikt. Där har vi ju idag Sevve Saberi på kansliet som gör ett fantastiskt bra jobb, men om vi tittar på andra klubbar i ligan så har de 3-4 stycken som sitter med samma uppgifter. Att printa ut biljetter är ju inget svårt men sen ska det tänkas på hur man paketerar till exempel Modo- och Örebromatcherna,  hur gör vi med fotbollen, gemensamma säsongskort, hur hittar vi rätt prisnivå så vi inte skrämmer bort supportrar. Alla ska ha råd att gå på hockey och fotboll ju!
Det är de två sakerna vi börjar med.

 

– Annandagshockeyn Peter! Instinktivt ryggar ju en del Gnagare tillbaka bara man hör namnet Globen. Folk får kalla kårar och ser Hjallis, slipsfolk och f*n och hans moster framför sig. Vad har du att säga till dem med den känslan och oron?

– Jaa du, man får nog lita lite på vad jag säger. Vi är INTE på väg till 90-talet med finska ägare och slipsnissar. Det är inte den vägen vi ska eller vill gå. Vi ska ta hand om den själen och glädjen som är i AIK tillsammans med er supportrar. Däremot så tror jag att det är viktigt att vi från tid till annan vågar göra några förändringar och vågar ta lite nya grepp, även om att spela på Globen, eller som det också kallas ”fem2 Arena”, inte är något jättenytt grepp. Men det är nytt för den här säsongen och vi kommer ha möjlighet att locka ny publik. Vi behöver få en större publikmatch, mer pengar in och att skapa någon sorts nytändning för alla. Ursprungsplatsen är dock Johanneshovs Isstadion, det är här vi lirar hockey!
Jag har dock stor förståelse och respekt för att känslan lever kvar även om det idag är nästan uppemot 20 år sedan.

 

Del två kommer om en dag eller två och där pratar han bland annat om landsortsklubbar som får orimliga och orättvisa ekonomiska fördelar och sin egen framtid i AIK.

Text: Thomas Lindqvist